Je pravdou, že u nás se víno hodně spojuje s Moravou. Není divu, vždyť podnebí, které se zde nalézá, prospívá dozrávání hroznů a tak to ovlivňuje celkovou vůni a aroma tohoto nápoje. Vinné sklípky nemají nouzi o návštěvnost a tak připravují pro své návštěvníky degustaci různých odrůd a přirozeně s ochutnávkou doporučují i vhodné pokrmy. Každé víno je totiž vhodné k něčemu jinému.
Bílé víno – velmi dobře si bude rozumět s drůbežím a vepřovým masem, nezklame u pokrmů z ryb a chybu s ním neuděláme ani při konzumaci plodů moře. Pokud budeme vybírat sýry, tak rozhodně musíme servírovat čerstvé bílé, další typu cihly nebo Eidamu či s bílou plísní.
Červené víno – hovězí maso a zvěřina jsou typickým pokrmem, ale výborně se hodí ke kachně nebo huse. Pokud ovšem budeme mít velmi jemné červené, tak se nemusíme bránit ani grilovanému vepřovému masu. Ze sýrů neuděláme chybu, pokud budeme servírovat s modrou plísní.
Každý si nalezne tu svoji nejoblíbenější značku a také přirozeně chuť. Mnohdy nikdo ani netuší, jakou úpravou vůbec hrozny prochází a jak dlouho zrají.
Jakost rozhoduje o kvalitě
Hodnocení vín jako takové se provádí chemickou analýzou a přirozeně smyslovým posouzením.
Chemická analýza – ta ukáže základní složky ve víně, které jsou zde obsažené. Jedná se například o množství alkoholu, extraktu, zbytkového cukru a dalších obsažených složek. Tyto informace se zaznamenávají na etikety a také určují, zdali vůbec víno dosahuje předepsaných kvalit. Je pravdou, že tohle moc obyčejného zákazníka nezajímá, ale pro vinaře je tato analýza velmi důležitou součástí.
Smyslová analýza – ta je přirozeně blíže ke klientům a zákazníkům. Konzument totiž posuzuje přesně to, co jen doplní chemický rozbor. To znamená, že se zajímá o barvu, vzhled, vůni a chuť. Kdo se vyzná přirozeně v ročnících a odrůdách, tak přirozeně bude pátrat i po této informaci. Zdali je víno po chemickém rozboru vhodné ke konzumaci musí určit degustátor. A zde přichází na řadu další hodnocení vín, tentokrát bodové. A je to jak ve škole, kdy se bude hodnotit nejlepší kvalita, chuť a vzhled. Přirozeně nejlepší hodnocení vyhrává.